Holländska designers Susan Bijl och Bertjan Pot har många saker gemensamt, men det finns en som sticker ut lite extra: deras känsla för färg.

Bijl kom till den internationella arenan för nästan 20 år sedan med sina tvåtonade påsar, regnrockar och accessoarer. Pot är känd för sin vågade design och gör allt från bord, lampor och dekorativa masker.

I deras senaste samarbete, Six-Color Bag, tog Pot fram färger som skulle passa Bijls geometriska, sexfärgade design.

Tillverkad av hållbar nylon och som är perfekt för resor, stranden eller gymmet – samt är ett miljövänligt sätt att handla.
Vi fick en bakom-kulisserna-titt på designerna Rotterdams studio och pratade med dem om hur detta livliga partnerskap utvecklades och vad de tycker är så viktig med färg.
Bilder av Jan Bijl

 

Six Color bag är en ny version av en påse ni skapade tillsammans 2017. Hur är den här väskan annorlunda än den första upplagan?

Susan Bijl: När vi blev tillfrågade av HAY att föreslå fyra färgvariationer för väskan, gjorde vi faktiskt omkring 20 (!) olika alternativ. De fyra som till slut valdes är lite mer tonade.

Bertjan Pot: Susan hade redan producerat påsen när hon bad mig att samarbeta med henne i detta projekt för HAY. Jag ville att Six-Colour Bag skulle vara i sex färger istället för bara två, och där vi väljer några färgalternativ som fortfarande krockar lite, men är lite vänligare när det gäller att kombinera ihop med en outfit.

JAN_8707

Vad var din första betydelsefulla erfarenhet av färg?

Bijl: På konstskolan målade jag, och då började jag experimentera med att använda så många färger som möjligt. Senare när jag gjorde de första shoppingpåsarna satte färgintresset verkligen fart. Alla alternativ av flygdrakar i olika färger inspirerade mig verkligen. De var inte mycket moderiktiga eller ”trendiga” färger då drakar inte behöver vara moderiktiga alls. Det gillade jag verkligen. Det gav mig möjlighet att skapa ”off combinations” som för mig var väldigt fräscht och nytt.

Pot: När jag såg världen för första gången var nog den första skulle jag tro, men jag har alltid fifflat med färg i min pappas ladugård. Han är målare, så det fanns alltid färg kvar som jag kunde använda för att måla saker jag hade skapat. Sedan vid Design Academy hade vi en lärare, en målare, Matthieu Meijers, som förvirrade oss alla och fick oss att tänka väldigt mycket kring färg och det var på så sätt jag kom på att färg var ett väldigt intressant ämne.

JAN_8737 JAN_9085

Vad är det med att skapa påsar som fortsätter att inspirera dig? 

Bijl: Vårt mål är att skapa varaktiga och funktionella produkter som kan användas länge. Produkter som gör ditt liv enklare. Jag gillar inte väskor speciellt, men människor har gärna något och bär sina saker i, så vi behöver dem. Egentligen är mitt tillvägagångssätt mycket praktiskt. Jag försöker äga så lite saker som möjligt, vilket jag erkänner är svårt, särskilt när jag har barn. KÖP MINDRE är ett meddelande jag verkligen kan relatera till.

Berätta för oss vilket material du använder för dessa påsar och varför du valde att använda det?

Bijl: Självklart för att det är superlätt och stark! Det är ripstop nylon (ripstop bokstavligen betyder stopp ripping). Jag hittade det först i en kitebutik för 20 år sedan. Materialet tilltalade mig verkligen på grund av dess konstruktion, de små rutorna, de tillgängliga färgerna och det faktum att det är så lätt, men samtidigt kan hålla en galet stor vikt. Jag brukade sy påsarna själv i min studio. Efter tre år började jag producera dem. Detta gav mig möjlighet att skapa egna färgval. Sedan dess har vi lanserat en ny kollektion varje år med åtta unika basfärger. År 2020 kommer det att bli 20 år sedan att vi gjorde den första väskan, och vi släpper ut en ”bästa” kollektion, liksom några andra kombinationer med Bertjan!

JAN_8537

Varför ska man köpa påsen?

Bijl: För det första, för att du inte vill använda en ny plastpåse för varje inköp. För det andra, eftersom de passar till nästan allt. Det tredje, eftersom du kan använda den för så många olika tillfällen. För det fjärde, för att den är superlätt och superstark: den rymmer lätt över 20 kilo. Och för det femte, för att den ljusar upp din look!

Pot: Förutom de fina färgerna är det en jättefin väska. Den är mycket robustare än den genomsnittliga nylonpåsen som du skulle använda för matinköp. Once you go BIJL, you never go back.

JAN_8536

1691